A încetat de mult să mai fie o modă sau un moft. Alimentaţia vegană a devenit un stil de viaţă adoptat de un număr din ce în ce mai mare de oameni. A fost un trend care s-a transformat într-un stil și care ar trebui să devină tot mai general dacă ne dorim să reducem impactul negativ pe care îl avem asupra planetei. Consumul de carne este unul din factorii principali ai poluării!
Încet, încet românii încep să conștientizeze importanța alimentației sănătoase și a reducerii amprentei de carbon. Mai avem însă mult de lucru la capitolul educație și sensibilizarea populației legate de problemele de mediul cu care ne confruntăm și la adoptarea măsurilor absolut necesare pentru combaterea acestora.
La o primă vedere, în România, mâncăm mult mai sănătos, mai uşor şi mai cumpătat ca în urmă cu 8-10 ani, spre exemplu. Avem mâncărurile noastre tradiţionale, cam grele, dar am învăţat să le însoţim cu salate, cu fructe şi cu deja celebrele cure de detox. Pare că mâncăm mai conştient şi asta este foarte bine. Chiar și cei care nu sunt vegani sau vegetarieni, devin atenţi la genul ăsta de alimente.
Plecând de la citatul filosofului Hipocrate: ,,Lasă mâncarea să fie medicamentul tău și medicamentul să fie mâncarea ta”, ne punem întrebarea:
Ştim ce mâncăm?
De cele mai multe ori suntem tentați să spunem ,,da, eu știu ce mănânc, mereu mă uit pe etichetă”, dar totuși informațiile sunt atât de codificate încât nu înțelegem întotdeauna ceea ce transmite eticheta. Este important să fim atenți la sursele din care vine hrana noastră, să fie produse ecologic, etic și sustenabil. Cu cât reducem lanțul de distribuitori și cu cât distanța pe care hrana noastră o parcurge până la noi este mai mică, cu atât aceasta este mai potrivită pentru corpul nostru, fiind mai apropiată de mediul nostru natural și în plus prin aceasta reducem lanțul de transport și implicit amprenta de carbon.
Pentru a ajunge la o alimentație vegană sau măcar vegetariană este important să ne schimbăm obiceiurile de consum, să ne informăm despre calitățile și benefiiciile aduse de această alimentație în viața noastră. Este important să ieșim din rutina în care ne-am obișnuit și să privim lucrurile în ansamblu, văzând legăturile subtile între corp, hrană, starea de bine și mediul înconjurător. Totul este interconectat și asemeni așa numitului efect al fluturelui, o problemă apărută la un nivel declanșează probleme și la celelalte niveluri. Bineînțeles lucrurile funcționează și invers pe același principiu, o problemă rezolvată la un anumit nivel, curăță și vindecă nivelurile celelalte. Cu puțină voință, motivație și încredere putem să ne schimbăm treptat alimentația, prin alegeri conștiente, sănătoase, hrănitoare și cu respect pentru natură. Acest lucru va genera un lanț de schimbări pozitive în viața noastră. E simplu, trebuie doar să vrem cu adevărat ceva mai bun pentru noi!
Gustul e la fel de bun...
Pentru că deja am intrat în subiect, haideţi să abordăm puțin problema alimentelor vegane care pot fi văzute ca un prim pas spre obiceiuri noi pentru un organism sănătos.
Ce sunt alimentele vegane?
Sunt acele alimente naturale, din plante, integrale sau cum sunt supranumite ,,proteine curate”. De ce sunt numite așa? Este simplu, alimentele vegane sunt proteinele luate și preparate doar din plante, fără nici un ingredient de proveniență animală.
Pentru a te face să înțelegi mai bine cum poți alege aceste alimente vegane, avem următorul exemplu: într-o seară liniștită te gândești că ți-ar fi poftă de niște paste și îți cumperi ingredientele necesare dar nu ești decis dacă să cumperi și sos de paste cu carne sau sos pentru paste din magazinul cu produse vegane premium e-Natura.ro Ei bine, îl poți adăuga de acum în coș având ca ingrediente: ciuperci pleurotus, ceapă, morcov, suc de roșii, usturoi, ulei, sare de mare și cimbru. Produsele noastre sunt românești, create după reţete naturale, cu multă iubire și voie bună, de mici producători locali.
Beneficiile?
Alimentele vegane sunt acele alimente care îți aduc energie în viața de zi cu zi, un ritm cardiac bun și o sănătate pe deplin meritată. Dacă nu te-a mulțumit exemplul cu pastele, mai avem. Dai timpul înapoi și ești iar un copil, fix în casa bătrânească a bunicilor (căci de aia e bătrânească, nu?) și bunica ta îți prepară cele mai bune clătite. Te-ai gândit deja la dulceața de gutui? Dacă da, o găseşti gata pregătită pe site-ul e-Natura.ro și este numai bună de o amintire care se păstrează în suflet și în papilele gustative. Un produs ecologic, făcut cu respect pentru oameni și pentru natură.
Să ne întoarcem puțin la introducere și să ne gândim de ce filosoful Hipocrate a spus acele vorbe care de altfel se arată ca fiind adevărate. Acesta a vrut să demonstreze că există o legătură remarcabilă între sănătate și alimentație, de aceea în zilele noastre mâncarea preparată ușor nu este de cele mai multe ori și cea mai potrivită pentru sănătatea noastră. Alege așadar alimentele vegane preparate și mixate după bunul plac, care aduc un plus stării de bine și de sănătate.
Trebuie să încerci, dacă nu ai făcut-o deja. Adoptă o hrană mai uşoară. Nu te costă nimic să încerci. Dacă o să-ţi pui bariera “e scump să mănânci sănătos”, nu prea vei rezolva mare lucru. De ce? Fiindcă e și mai scump să te tratezi de anumite probleme care apar datorită alimentației nesănătoase.
Alege să mănânci puţin şi bun, rezultatele te vor surprinde :)