Livia Mateiaș, artist vizual ne vorbește despre Arta în economia circulară și ne prezinta câteva din proiectele pe care le-a creat până în prezent.

Materia Universului - Livia Mateiaș
Materia Universului (Matter of the Univers) este o creație digitală pe care am gândit-o tocmai pentru a ilustra ideea de reciclare cosmică a materiei din care suntem formați. Mă refer aici atât la materia vizibilă, cât și la cea invizibilă, care compune corpul și spiritul. Energia pulsează continuu. Totul se recompune mereu în forme perfecte, guvernate de forța universală, care se află în fiecare din noi, fie că suntem conștienți de asta sau nu. Aceasta nu este însă limitată la ființa umană, ea guvernează totul, lumea animală, lumea vegetală, cosmosul, precum și lumea creațiilor și invențiilor pe care spiritul are capacitatea de a le produce.

Terraform - Livia Mateiaș
Terraform este o altă creație în care am încercat să creez un obiect artistic similar unei planete vii. Am tot căutat un material care să îmi fie util pentru acest proiect. În documentarea mea am descoperit două articole în care ESA (Stația Spațială Europeană) prezenta rezultatele unor studii pe care l-a făcut pe o specie interesantă, care trăiește în simbioză între ciuperci și alge. Este vorba despre licheni. Aceștia au fost trimiși pe Stația Spațială Internațională și supuși unor teste pentru a observa modul în care se comportă în microgravitație. Rezultatele studiului sunt fascinante. Mai exact s-a concluzionat că atâta timp cât lichenii au fost în afara Terrei aceștia și-au stopat metabolismul. Efectiv s-au pus pe pauză până la întoarcerea pe Pământ, când și-au reluat activitatea ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Această legătură cu planeta și capacitatea de a-și opri și relua viața odată ce condițiile sunt prielnice, sunt calități deosebite pe care însă trebuie să le înțelegem. Citind acest studiu am hotărât că cel mai potrivit material pentru creația mea ar fi lichenii. Astfel s-a născut obiectul Terraform, care, așa cum îi spune și titlul pornește de la conceptul de terraformare, mai exact de a da viață unui corp cosmic neînsuflețit. Lichenii au și capacitatea de a-și extrage singuri umiditatea din mediul înconjurător. Mi-a plăcut foarte mult acest material și am început să creez mai multe proiecte cu el.

Simbioză - Livia Mateiaș
Simbioză este unul dintre ele. Inițial am pornit de la ideea de a crea armonie între artă și mediul natural, sau biologic și tehnologie, în același timp pornind un proces de upcycling cu materiale tehnologice uzate. Am început să folosesc plăci de bază care erau depășite ca putere, sau nefuncționale și să le transpun în obiecte estetice. Apoi am trecut la un laptop depășit și el de ani, astfel am creat obiectul pe care l-am numit Biolaptop.

Biolaptop - Livia Mateiaș
Lucrările s-au dezvoltat de la sine și am început organizez ateliere creative sub denumirea Simbioză, în care am invitat participanții să vină cu propriile obiecte uzate pe care le-am înverzit împreună. Am repetat acest atelier cu nenumărate ocazii, cum ar fi în cadrul festivalului Plai, Studentfest, WSU sau la studioul artouching. Conceptul de Simbioză l-am dus apoi mai departe în expoziția personală Simbiogeneză, precum și în proiectul Poezia vie, în care reciclez găletușe de iaurt pe care le transform în ghivece cu flori, pictate și decorate cu licheni și fragmente de poezie.

Iubire universală - Livia Mateiaș
Iubire universală (Universal Love) este un alt proiect în care îmi reutilizez propria rochie de mireasă. O instalație pe care am creat-o împrună cu artistul 13m10j (Marius Jurca), soțul meu. Pornind de la povestea noastră am extins conceptul de iubire la întregul univers. Mi-am creat aici autoportretul. Am considerat că nu trăsăturile fizice sunt cele mai importante, ci faptul că sunt viață și iubire. Am căutat soluții pentru această reprezentare. Am recurs din nou la reutilizarea materialelor. Am cumpărat un manechin la mâna a doua pe care l-am îmbrăcat cu rochia mea de mireasă și i-am acoperit fața și mâinie cu licheni naturali de culoarea verde, sugerând astfel viața și iubirea. Instalația este mult mai complexă decât atât. Am creat tot din licheni un soi de continente la nivelul solului. Planete din hârtie reciclată populau spațiul. O oglindă găsită la fața locului am adaptat-o și am folosit-o într-un unghi înclinat. Am spart un portal în această oglindă. Mai exact am proiectat o lucrare video digitală pe care am numit-o Portal, în oglindă. Datorită înclinației, portalul se reflecta pe tavan unind astfel microcosmosul cu macrocosmosul.

Multivers - Livia Mateiaș
Dacă tot am ajuns la oglindă și planete din hârtie reciclată, cred că ar fi locul potrivit să vă vorbesc de instalația Multivers. Aceasta este compusă din 300 de sfere create manual din hârtie reciclată. Sferele aveau dimensiuni diferite, cea mai mică fiind aproximativ de 2 cm, iar cea mai mare de 70 cm în diametru. Între aceste extreme se găseau o varietate de dimensiuni. Fiecare sferă reprezenta un univers, avea propria textură de suprafață și era pictată. Am instalat acest proiect în mansarda Facultății de Arte și Design din Timișoara, universurile fiind suspendate la înălțime. Între aceste universuri am creat mici portaluri, din oglinzi circulare, care erau oglindă pe ambele părți și care aduceau împreună universuri disparate. Datorită curenților de aer din mansardă, aceste corpuri erau într-o rotație subtilă, dar continuă. Iată, astfel am creat universuri, am creat planete, m-am recreat pe mine ca iubire universală și am încercat să refolosesc materia pe care o aveam la dispoziție.
Continuu ne reinventăm, continuu corpul nostru creează, fără să pună întrebări, noi celule, noi conexiuni, noi posibilități. Asemeni lichenilor suntem dependenți de planeta care ne găzduiește și cu siguranță suntem conectați la ea și unii cu alții, nu doar prin apa și oxigenul pe care le primim și le eliminăm din corpurile noastre, dar și într-un mod mult mai subtil și mai profund. Lumina, iubirea și propriile alegeri ne definesc și ne conectează cu infinitul. Depinde de noi să alegem să fim conștienți de miracolul vieții, să mulțumim în fiecare clipă pentru această șansă, de a avea puterea să creăm, să observăm, să înțelegem. Depinde de noi să alegem armonia, să ne găsim echilibrul și să consumăm atât cât avem nevoie. Atunci când avem ceva în farfurie, fie că este de proveniență vegetală sau animală se cuvine să mulțumim acelui corp care se sacrifică și se transformă în noi, pentru bunăstarea noastră. Se cuvine să ne gândim la distanțele pe care acel corp le-a parcurs până la noi, la toți cei care l-au îngrijit, la razele soarelui și la picăturile de apă care i-au dat nutrienții necesari creșterii. Consumăm un fruct în mai puțin de 1 minut, dar rareori ne gândim la timpul sau durata în care acel fruct se dezvoltă... la albinele care l-au polenizat pentru ca să să transforme din floare în fruct. Rareori ne gândim la cei care culeg aceste fructe ale Pământului sau la cei ce gătesc hrana pe care o avem cu atâta ușurință în farfurie. Dacă o gătiți singuri, gătiți-o cu iubire și păstrați un gând de mulțumire pentru toți cei care au contribuit ca această hrană să ajungă la voi.
Cât despre artă vă doresc să fiți creativi și împreună să găsim soluții pentru a echilibra provocările pe care societatea și problemele actuale de mediu le ridică. Este esențial să ne păstrăm calmul, să avem o atitudine pozitivă și încet încet să ne modificăm comportamentul în așa fel încât să avem de câștigat atât noi cât și cei din jurul nostru. Consider că economia circulară implică împărtășirea și împărțirea corectă a resurselor, reutilizarea lor pentru o eficiență maximă, iar arta poate contribui la această cauză prin sensibilizarea conștiinței colective și prin trezirea spiritelor.
Livia Mateiaș, artist vizual