nu pot fi judecate decât după modul în care își tratează animalele.”
Mahatma Gandhi
În 4 octombrie sărbătorim Ziua Mondială a Animalelor și ne-am gândit să le dedicăm puțin din timpul nostru de reflecție și să vedem care este relația noastră cu ele. Așadar, haideți să analizăm cât de evoluată este sociatatea noastră în raport cu relațiile pe care le avem cu celelalte ființe vii care ne înconjoară.
Toți știm că e serios, de ce nu acționăm?
Din păcate, oamenii de știință estimează că în prezent, cel puțin 0.01% din totalul speciilor (peste 2 milioane) dispar în fiecare an, de 1000 de ori mai rapid decât ritmul lor natural.

Conform unui studiu realizat de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN) în Europa sunt amenințate cu dispariția cel puțin 1 677 de specii de animale dintre cele 15 060 de specii evaluate. Conform UICN, doar în Europa au dispărut 36 de specii începând cu anul 2015. Este vorba de multe specii de pești de apă dulce, mai multe specii de Coregonus (un tip de somon), molusca de apă dulce Graecoanatolica macedonica (un mic melc de apă dulce care se găsea doar în lacul Dojran din Macedonia) etc. Același studiu arată că aproximativ o cincime dintre amfibieni și reptile sunt pe cale de dispariție. Cele mai amenințate mamifere din Europa sunt în prezent nurca europeană, foca-călugăr de Mediterana, vulpea polară, balena dreaptă și ursul polar. La toate acestea se adaugă problema polenizatorilor, mai exact conform studiului una din 10 specii de albine și de fluturi din Europa este pe cale de dispariție. Extincția polenizatorilor este una din amenințările grave la adresa susținerii echilibrului global și a vieții pe Pământ pe termen lung.

”Dacă albinele vor dispărea, omenirea va mai supraviețui 4 ani, cel mult” spunea Albert Einstein, conștient fiind de importanța albinelor și de pericolul în care acestea se află datorită pesticidelor și tuturor chimicalelor pe care le folosim în agricultura industrializată.
Habitatul natural e dreptul nostru!
Pentru a ne considera o societate de succes trebuie să reducem suferința animalelor! Să nu uităm că multe dintre ele îşi pierd habitatele naturale în ritm alert şi să încetinim acest proces. Trebuie să redăm animalelor dreptul la a trăi în suguranță în mediul lor natural. Este momentul să ne aducem aminte că multe dintre speciile de animale sunt pe cale de dispariție şi să facem tot ce ne stă în putere pentru a nu ajunge la extincția acestor specii.

Aceasta nu este viață pentru animale!
Ne amintim azi și de animalele aflate în captivitate, care suferă poate în spații mici şi inproprii în grădinile zoologice ale lumii şi să trimitem măcar un gând de iubire şi vindecare către acestea.

De asemenea animalele care probabil asimilează cea mai multă suferință pe Terra sunt cele crescute în ferme industriale, pentru consumul de carne. Majoritatea nu au spațiu suficient pentru viață, sunt hrănite într-un sistem rapid cu scopul de creştere şi îngrăşare accelerată. Acestea toată viața lor nu au parte de afecțiune, iar la final sunt transformate în fripturi pentru consumatorii gurmanzi.
Nu uitați că energia pe care o asimilăm în corp vine din sursele de hrană pe care le consumăm, iar energia acestor animale crescute în industria cărnii este grea şi încărcată de suferință. Pentru a reduce suferința noastră şi a animalelor este important să reducem consumul de carne. Există numeroase opțiuni alternative în prezent.
Noi, la Asociația Natura Vie am creat magazinul online www.e-natura.ro. Oferim doar produse vegane și am făcut o selecție cu cele mai bune produse naturale românești, astfel încât acestea să aibă o amprentă de carbon scăzută și prin urmare un impact redus asupra mediului înconjurător.
Și eu am dreptul la afecțiune!
Vă invităm să reflectați la situația animalelor în lume, iar dacă vă considerați iubitor al animalelor este momentul să găsiți metode pentru a fi alături de ele, a le sprijini şi a le reduce suferința. Primul pas pe care puteți să-l faceți este să reduceți sau să renunțați la consumul de carne, acest lucru va contribui atât la reducerea poluării, la reducerea consumului de apă și a altor resurse importante... Cel mai important, renunțarea la consumul de carne va reduce suferința multor animale, iar corpul nostru va fi eliberat de energia grea a acestora.

Încă din antichitate marile spirite au conștientizat importanța respectului pentru toate formele de viață și legătura implicită dintre calitatea vieții pe pământ și modul în care sunt tratate ființele vii. Iată un citat de Pitagora care atrăgea atenția asupra acestui lucru încă din secolul al VI -lea Î.HR.: „Atâta timp cât omul continuă să fie nemilos în distrugerea formelor de viaţă inferioare, nu vom ajunge niciodată să ne bucurăm de sănătate sau pace."
Ne dorim sănătate și pace? Cât timp mai durează oare să conștientizăm acest lucru la nivel global și să facem schimbările de comportament necesare?
Oare mai dispunem de acest timp?
Vă dorim o zi plină de conştientizări blânde, cu multă iubire şi respect pentru animale.