
Am sărbătorit Ziua Sustenabilității în România și este important cu această ocazie să conștientizăm că resursele Pământului sunt limitate iar dacă ,,se usucă fântâna” resurselor de care abuzăm va fi mult prea târziu.
Asociația Natura Vie este alături de Ambasada Sustenabilității încă de la început în efortul de sensibilizare a publicului asupra crizei climatice în care ne aflăm și de schimbarea de mentalități. Pe www.ziuasustenabilitatii.ro, Ceasul Schimbărilor Climatice ne indică, în timp real, cât mai avem până când e prea târziu pentru a preveni transformări severe și imprevizibile ale vieții pe Pământ, așa cum o cunoaștem astăzi. Felul în care vom acționa în următorii 7 ani este vital pentru evoluția vieții pe Pământ.
Oare suntem pregătiți să facem schimbări esențiale asupra felului în care acționăm? Să facem alegeri conștiente și să reducem consumul?
Conform dicționarului înțelesul cuvântului sustenabilitate, din perspectivă ecologică se referă la utilizarea și dezvoltarea resurselor naturale fără a conduce la epuizarea acestora sau la degradarea mediului înconjurător.
Dacă analizăm cu o logică simplă modul în care se consumă în prezent putem trage singuri concluziile dacă traiul nostru este sau nu sustenabil...
Putem începe fiecare prin a ne analiza cantitatea de deșeu pe care o generăm în fiecare zi. Extindem această cantitate la o săptămână, o lună, un an... și înmulțim cu peste 7 miliarde de oameni. Menționăm că ne apropiem cu pași repezi de 8 miliarde. Conform https://populationmatters.org/ se estimează că în 15 noiembrie 2022 populația globală va ajunge la 8 miliarde. Sigur, în țările sărace raportul consumului și al deșeurilor este diferit pe cap de locuitor și din păcate există oameni care suferă încă de foame, de lipsuri grave, sau sunt afectați de război și alte crize umanitare. Seceta, lipsa apei potabile, poluarea râurilor și a oceanelor sunt alte probleme cu care se confruntă o mare parte a populației din zonele sărace. Din păcate aceste probleme se vor înrăutăți dacă la nivel global nu se iau măsuri și dacă fiecare dintre noi nu devenim mai responsabili de propria sustenabilitate.
Cum acționez în lume?
Ce ofer și ce primesc?
Ce mi se cuvine?
Cât e destul?
Ce înseamnă prea mult?
Cât este suficient?
De ce vreau mai mult?
Iată câteva întrebări care este bine să ni le punem fiecare din când în când și să dăm răspunsuri sincere.
Între soluții pentru un trai mai sustenabil ar fi alegerea unui stil de viață zero waste, trecerea la o economie circulară, în care bunurile nu ajung deșeu la sfârșitul duratei de viață, ar fi de asemenea utilizarea energiilor regenerabile, reducerea drastică a consumului de plastic, susținerea biodiversității. Respectul pentru sol, reducerea soluțiilor care poluează solul și respectul pentru viață atât pe uscat cât și în mări și oceane. De asemenea împăduririle. Reducerea drastică a consumului de carne. Reducerea diferențelor sociale și adaptarea unor soluții bazate pe schimb, pe colaborare, împărtășire a resurselor, respect pentru sine și pentru celălalt. Recunoștința pentru ceea ce este. Există multă frumusețe și fericire în simplitate.
Asumarea simplității ca stil de viață poate să ne conducă la a fi sustenabili.